Pierre Bittar Γάλλος ιμπρεσιονιστής καλλιτέχνης  
 

 

 

9 Οκτωβρίου 2011

Αριθμ. Πίνακα 12

Σταύρωση και θάνατος

Γιάννης 19:16-27
16 Τοτε λοιπον παρεδωκεν αυτον εις αυτους δια να σταυρωθη. Και παρελαβον τον Ιησουν και απηγαγον·Τοτε λοιπον παρεδωκεν αυτον εις αυτους δια να σταυρωθη. Και παρελαβον τον Ιησουν και απηγαγον·
17 και βασταζων τον σταυρον αυτου, εξηλθεν εις τον λεγομενον Κρανιου τοπον, οστις λεγεται Εβραιστι Γολγοθα,
18 οπου εσταυρωσαν αυτον και μετ' αυτου αλλους δυο εντευθεν και εντευθεν, μεσον δε τον Ιησουν.
19 Εγραψε δε και τιτλον ο Πιλατος και εθεσεν επι του σταυρου· ητο δε γεγραμμενον· Ιησους ο Ναζωραιος ο Βασιλευς των Ιουδαιων.
20 Και τουτον τον τιτλον ανεγνωσαν πολλοι των Ιουδαιων, διοτι ητο πλησιον της πολεως ο τοπος, οπου εσταυρωθη ο Ιησους· και ητο γεγραμμενον Εβραιστι, Ελληνιστι, Ρωμαιστι.
21 Ελεγον λοιπον προς τον Πιλατον οι αρχιερεις των Ιουδαιων· Μη γραφε, Ο βασιλευς των Ιουδαιων· αλλ' οτι εκεινος ειπε, Βασιλευς ειμαι των Ιουδαιων.
22 Απεκριθη ο Πιλατος· Ο γεγραφα, γεγραφα.
23 Οι στρατιωται λοιπον, αφου εσταυρωσαν τον Ιησουν, ελαβον τα ιματια αυτου και εκαμον τεσσαρα μεριδια, εις εκαστον στρατιωτην εν μεριδιον, και τον χιτωνα· ητο δε ο χιτων αρραφος, απο ανωθεν ολος υφαντος.
24 Ειπον λοιπον προς αλληλους· Ας μη σχισωμεν αυτον, αλλ' ας ριψωμεν λαχνον περι αυτου τινος θελει εισθαι· δια να πληρωθη η γραφη η λεγουσα· Διεμερισθησαν τα ιματια μου εις εαυτους, Και επι τον ιματισμον μου εβαλον κληρον· οι μεν λοιπον στρατιωται ταυτα εκαμον.
25 Ισταντο δε πλησιον εις τον σταυρον του Ιησου η μητηρ αυτου και η αδελφη της μητρος αυτου, Μαρια η γυνη του Κλωπα και Μαρια η Μαγδαληνη.
26 Ο Ιησους λοιπον, ως ειδε την μητερα και τον μαθητην παρισταμενον, τον οποιον ηγαπα, λεγει προς την μητερα αυτου· Γυναι*, ιδου ο υιος σου.
27 Επειτα λεγει προς τον μαθητην· Ιδου η μητηρ σου. Και απ' εκεινης της ωρας ελαβεν αυτην ο μαθητης εις την οικιαν αυτου.

* Η λέξη «Γυναί» δεν υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού.

Με πόση λύπη πρέπει να είναι γεμάτη η καρδιά της Μαρίας καθώς βλέπει να περιγελούν, να βασανίζουν και μόλις τώρα να σταυρώνουν το γιο της. Για μια ακόμα φορά, ένα ξίφος διαπερνά την ψυχή της Μαρίας, η λέξη που προβλέπει ο Σίμων στο ναό (Κατά Λουκάν 2:35).

Οι στίχοι 19:26-27 του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου είναι ένα πολύ σημαντικό απόσπασμα για δύο λόγους.

  1. Αποτελούν απόδειξη ότι ο Ιησούς ήταν το μόνο τέκνο της Μαρίας γιατί, εάν είχε αδελφούς ή αδελφές, θα την φρόντιζαν και θα την συνόδευαν τουλάχιστον στη σταύρωση του Ιησού.
  2. Αποτελούν επίσης ένα σημαντικό απόσπασμα επειδή είναι η τρίτη από τις τελευταίες επτά εκφράσεις (λέξεις του Ιησού στον σταυρό). Η σημασία αυτής της τρίτης έκφρασης δεν είναι απλά το ενδιαφέρον του Ιησού να φροντίσει την μητέρα Του όταν της είπε «ἴδε ὁ υἱός σου» και στον Ιωάννη «ἰδοὺ ἡ μήτηρ σου». Κανείς δεν θα πίστευε ότι ο παντοδύναμος Θεός δεν είναι αρκετά ισχυρός για να φροντίσει την ίδια τη μητέρα Του όταν βρίσκεται στον ουρανό. Η μοναδική λογική εξήγηση που έχει μείνει είναι ότι ο Ιησούς λόγω της ευσπλαχνίας που έχει για εμάς και ιδαίτερα για όσους έχουν χάσει τις μητέρες τους ή τους λείπει η μητέρα, μας παρηγορεί γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό που είπε ο Ιησούς στον Ιωάννη το εννοεί και για κάθε έναν από εμάς. Η Μαρία είναι η μητέρα μας.

Είναι αλήθεια ότι η Παρθένος Μαρία δεν είναι θεία γιατί δημιουργήθηκε όπως όλοι μας. Παρ' όλα αυτά δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα για τους εξής λόγους.

  1. Ο Θεός δεν μπορεί να συνυπάρξει με έναν αμαρτωλό. Όλοι γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή την ιστορία του έκπτωτου άγγελου, ο οποίος είναι πιο γνωστός ως Εωσφόρος (βλ. Ησαΐας 14:12-15). Εάν ο Θεός έστελνε στη γη τον Εωσφόρο και τους οπαδούς του είναι επειδή ο Εωσφόρος διέπραξε το προπαρτορικό αμάρτημα με ένα δημιούργημα του Θεού, που ήταν η ζήλεια. Με αυτό εννοείται ότι ο Θεός δεν θα επέλεγε μια γυναίκα που θα ήταν αμαρτωλή για να Τον κυοφορήσει για 9 μήνες.
  2. Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (βλ. Αριθμ. Πίνακα 1 (κατά Λουκάν 1:26-38) ο άγγελος Γαβριήλ της είπε, «χαῖρε, κεχαριτωμένη· ὁ Κύριος μετὰ σοῦ· εὐλογημένη σὺ ἐν γυναιξίν.»

ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΕ ΘΕΕ,

ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΟ ΘΕΙΟ ΦΩΣ ΣΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΙΟ ΘΑΝΑΤΟ. ΕΜΕΙΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΞΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗ ΓΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΨΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΑΥΡΩΣΑΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟ. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΣΤΑΥΡΩΝΑΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΟΥ. ΑΛΛΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕΛΙΩΤΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΣΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕΣ ΝΑ ΧΥΣΕΙΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΝΙΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ.

ΠΑΤΕΡΑ, ΣΕ ΕΧΩ ΠΛΗΓΩΣΕΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΩ ΝΑ ΑΓΝΟΩ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΟΥ. ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ
ΤΗΝ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΣΟΥ. ΣΟΥ ΖΗΤΩ, ΘΕΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΟΥ, ΟΣΕΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙΑ ΜΟΥ. ΣΟΥ ΖΗΤΩ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΩΣ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΟΥ. ΣΟΥ ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΣ. ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΚΑΙ Ν ΥΠΑΚΟΥΩ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΟΥ.
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΟΤΑΝ
ΕΧΥΣΕΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ.

ΑΜΗΝ

 

 

 
  

Η ζωή του Κυρίου μας

Εισαγωγή 1 - Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 2 - Η γέννηση του Ιησού 3 - Φυγή στην Αίγυπτο
4 - Ο δωδεκαετής Ιησούς στο Ναό 5 - Οι 4 πρώτοι μαθητές 6 - Ο γάμος στην Κανά 7 - Ο Ιησούς ανασταίνει τον γιο της χήρας
8 - Σίτιση 5000 ανθρώπων 9 - Ο Μυστικός Δείπνος 10 - Η προδοσία του Ιούδα 11 - Ο εμπαιγμός του Ιησού
12 - Σταύρωση και θάνατος 13 - Η ανάσταση του Ιησού 14 - Η ανάληψη Διάδοση του Λόγου

Συνέντευξη βίντεο (2011)

Ο Pierre Bittar ζωγραφίζει στο Στούντιό του

ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ Η Αρπαγή
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Η Αγία Τριάδα αποκαλύπτεται μέσα από πίνακα ζωγραφικής
Η Αγία Τριάδα
Ειμαστε Κυτταρα Του Θεου
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΙΝ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ ΤΟΥ
Η ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟ

Παρουσίαση βίντεο (2018)

ΧΡΙΣΤΟΣ από την αιωνιότητα στο τέλος του χρόνου


 
  
Γκαλερί Pierre Bittar
Αρχική Σελίδα